Čarlton i Leona su bili u braku skoro 64 godine. Bili su jedna duša.  Zajedno su se budili ujutru i znali, šta god da im dan nosi sa sobom, proći će kroz to zajedno. Bili su tim. Kada se Leona, iznenada razbolela i umrla, njen muž je umro 14 dana posle nje.

‚‚Posle mamine sahrane, stalno je govorio: ‚‚Samo želim da umrem, samo želim da umrem‚‚. Iskreno verujem da je umro zbog slomljenog srca‚‚- kazao je njihov sin.

Slične priče obišle su svet. Mediji u Teksasu obavestili su javnost o bračnom paru koji je proveo više od 50 godina zajedničkog života (Wanda I Frank Hodges) a koji su umrli jedno za drugim u razmaku od 12 sati. Mesec dana kasnije, mediji su objavili da su muž i žena koji su bili više od 60 godina u braku  umrli u razmaku od sat vremena  (Ricard i Nancy Trimmer)

Često čujemo izraz umro je od tuge ili umro je zbog slomljenog srca.  Snimljeni su mnogi filmovi, napisane su mnoge knjige o tome.

Može li se zaista umreti od tuge i slomljenog srca.

Nauka priznaje ovaj fenomen. O njemu se prvi put pisalo 1991. Godine , a u poslednjih 10 godina i šira populacija  priča o njemu. U medicini, on je poznat kao Takotsubo kardiomiopatija kojoj u 60% slučajeva prethodi snažan emocionalni ili fizički stres uključujući smrt bliske osobe.

Univerzitet u Glazgovu je uradio 2007. Godine istraživanjeu koje je bilo uključeno više od 4000 bračnih parova starosti između 45 i 64 godine koje pokazuje da se rizik od smrti udovaca i udovica povećava za 30 % u prvih 6 meseci posle smrti bračnog druga.

Fizički simptomi  koje ispoljavaju osobe sa sindromom slomljenog srca imitiraju srčani napad i za rezultat imaju slabost srčanog mišića.

Drugi simptomi su emotivnog i mentalnog porekla. Muž i žena su sistem podrške jadno drugom. Kada jedno do njih umre, sistem podrške nestaje i oni gube volju za životom.