• Pon – Pet: 10:00 – 17:00
 • + 381 11 268 16 36
  • Znaci koji ukazuju na nasilje nad starijim ljudima
   Vrlo je važno da se šira populacija, počev od običnog građanstva, preko negovatelja, medicinskih i socijalnih radnika informišu i upute u  to,  koji znakovi ukazuju da je staro lice žrtva nekog od oblika nasilja.
  • Stid, strah, nepoverenje i neinformisanost su glavni razlozi neprijavljivanja nasilja nad starijim ljudima
   Kao i svaki vid nasilja, tako I nasilje nad starijim ljudima ima više pojavnih oblika. Ono može biti: fizičko, psihičko, ekonomsko, seksualno nasilje, ali se pojavljuje u obliku zanemarivanja starijih ljudi. Jasno je kakve i koliko ozbiljne posledice ostavlja svaki oblik navedenog nasilja na kvaliet života i zdravlje osobe koja ga trpi.
  • Nasilje nad Starijim Ljudima
   ‘’Zlostavljanje starijih osoba jeste pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili uzdržavanja  od delovanja koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na poverenju, a koji izaziva bol ili uznemirenje starije osobe.” (Abuse, Neglect and mistreatment of Older People, An Eksploratory Study National Council on Ageing and Older People)
  • Granny Battering
   Bliži se 15. Jun. Dan u toku kojeg se na razne načine, mnoge organizacije, udruženja trrude da podignu svesnost javnosti o nasilju nad starim ljudima. Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima obeležava se od 2006. godine na inicijativu Međunarodne Mreže za Sprečavanje Nasilja nad Starijima Na inicijativu Crvenog Krsta, u Srbiji se ovaj dan…
  • Pojam nege i pomoći starim ljudima u kućnim uslovima
   Podatak govori da 50% osoba starijih od 65 godina nije sposobno da samostalno obavlja osnovne životne aktivnosti, dok je 25% ove populacije potpuno zavisno od tuđe nege i pomoći. Podaci koji su navedeni ukazuju na nepovoljan položaj porodica koje su suočene sa nemoći svojih najbližih.Zbog preopterećenosti svakodnevnim životnim problemima i poslovnim obavezama, ali i nedostatka…