Od 1994.godine,svakog 21.Septembra, obeležava se Svetski Dan borbe protiv Alchajmerove Bolesti, sa ciljem podizanja svesti i edukacije šire populacije o samoj bolesti i o uticaju te bolesti,kako na obolelu osobu, ali i na čitavu porodicu i društvo.

Alchajmerova bolest jeste progresivni degenerativni moždani poremećaj koji za posledicu ima postepeni i nepovratni gubitak pamćenja. Osobe, obolele od ove bolesti vremenom gube orjentaciju u vremenu i prostoru, imaju problem sa govorom, problem u svakodnevnim aktivnostima i vođenju samostalnog života.

Alchajmerova bolest prvi put je zvanično opisana 1906.godine od strane psihijatra Alojza Alchajmera po kome je bolest i dobila svoje ime.

Procene iz 2013.godine pokazuju da u svetu, više od 36 miliona osoba boluje od Alchajmerove bolesti.

U Srbiji se procenjuje da od ove bolesti pati više od 160 000 ljudi, sa tendencijom porasta.

Pretpostavke su da na svakih 7 sekundi jedna osoba na svetu oboli od Alchajmerove bolesti.

Jasno je zašto je bitno podići svest šire javnosti o ovoj bolesti

Tačni uzroci Alchajmerove bolesti nisu poznati,ali je sigurno da je većina slučajeva pojave ove bolesti kod pojedinca uslovljena sa više udruženih činilaca.

Lekari upozoravaju da bi sa medicinskim tretmanom demencije trebalo otpočeti sa prvim slabljenjem mentalnih funkcija.

Posebno je zabrinjavajući rezultat istraživanja koji je proistekao iz studije francuskih I britanskih naučnika koji pokazuje da se prvi znakovi demncije , odnosno, znakovi slabljenja memorije i kognitivnih funkcija javljaju već nakon 45.godibne života, a ne samo u starijem dobu.

Ovo je relativno novo saznanje, jer su sva ranija istraživanja Alchajmerove bolesti i demncije u svoje procese uključivala osobe starije od 60 godina.

Istraživači Centra za epidemiološko Istraživanje i javno zdravlje iz Francuske i sa Univerzitetskog Koledža u Londonu pratili su zdravstveno stanje 7 300 osoba starosne dobi od 45-70 godine života. Istraživanje je trajalo 10 godina i za taj period, učesnici su testirani tri puta , a testiranja su uključivala testove memorije, jezičke inteligencije kao i testove zvučnog i vizuelnog snalaženja.

Analiza podataka je pokazala da se slabljenje mentalnih funkcija, kako kod muške, tako i kod ženske populacije, pojavljuje već u dobi između 45 I 49 godina života.

Udruženje Građana “Alchajmer” navodi 10 zabrinjavajućih promena u razvoju Alchajmerove bolesti

  1. Poremećaj pamćenja, koji se razvija polako, tokom više meseci ili godina. Osoba sve teže pamti situacije koje su se nedavno dogodile.
  2. Poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su kuvanje, održavanje liučne higijene, a koje je osoba obavljala bez problema.
  3. Teškoće u govoru i pisanju. Naime, dolazi do zaboravljanja reči ili do njihove zamene neadekvatnim ili nerazumljivim pojmovima.
  4. Gubitak prostorne i vremenske orjentacije. Osoba ne zna koji je dan, mesec ili godina. Obolela osoba se ne snalazi dobro na poznatim mestima.
  5. Pogrešne procene i odluke. Na primer, osoba se oblači neprilagođeno vremenskim uslovima.
  6. Obolela osoba se ne snalazi sa finansijama, nije u stanju da ispunjava formulare i slično.
  7. Gubljenje stvari. Obolela osoba ostavlja stvari na neuobičajena mesta i nije ih u stanju kasnije pronaći.
  8. Promena raspoloženja i ponašanja, odnosno,smenjivanje smirenosti i nervoze, plača i smeha.
  9. Promena ličnosti, odnosno, pojava preterane ljubomore, preplašenosti, sumnjičavosti i nepovrenja.
  10. Gubitak interesa za socijalne aktivnosti , odnosno, bezvoljnost, osećanja potištenosti, povlačenja u sebe i osamljivanje.