Dan Borbe Protiv Sepse- 13. Septembar

412e6ffc3608dca4531db960ae6c8c66

Svetski Dan borbe protiv sepse, svuda u svetu se obeležava 13. Septembra.

Sepsa, odnosno, trovanje krvi je bolest koja može imati fatalni ishod. Sepsa je zapravo odgovor organizma na infekciju sa kojom se naš imuni sistem ne može izboriti. Sepsa može nastati kao posledica upale pluća, mokraćnog kanala, problema sa desnima, pa čak i usled manjih posekotina i opekotina koje nam mogu izgledati bezazleno.

Zgrušavanje krvi u procesu razvoja sepse,smanjuje dotok krvi do unutrašnjih organa i ekstermiteta lišavajući ih kiseonika i hranljivih materija. Pad pritiska u procesu razvoja sepse može dovesti do stanja  koje se zove septički šok,što opet može dovesti do otkazivanja bubrega, jetre, pluća i završiti se fatalno.

Prekomerna i nekontrolisana upotreba antibiotika koja razvija rezistentnost bakterija  može biti put ka pojavi sepse.

Tužna je statistika koja govori da sepsa odnese svake četiri sekunde po jedan ljudski život i da je sepsa češća od moždanog udara, koronarne bolesti i infarkta srca.

20 do 40% pacijenata dolazi sa sepsom koju je “zaradila” u svojoj sredini, ostali procenat sepse stiče se u bolnici, jer mnoge bolesti koje zahtevaju bolničko lečenje oslabljuju imuni sistem.

Sepsa ne bira pol ni uzrast, može se desiti svakome. Blagovremeno otkrivanje sepse je od ključnog značaja u njenom lečenju. Ukoliko se prepozna u prvom satu, šanse za preživljavanje su 80%, a nakon 6 sati, šanse za oporavak se smanjuju na 30%.

U period od 1997.-2006. godine u grupi hirurških bolesnika pojava sepse se utrostručila.

Previše ljudi oboleva od sepse, suviše malo preživi.

Globalni Savez za borbu protiv sepse ( GSA-Global Sepsis Alliance) i osnivači ovog saveza 2012.godine su odlučili da na razne načine podignu nivo kako opše, tako i profesionalne svesti zdravstvenih radnika o obimu i posledicama sepse.

Misija Globalne kampanje jeste da se smanji učestalost i smrtnost od sepse za 20% do 2020.godine.

U tretmanu i lečenju sepse, brzina njenog otkrivanja je od ključnog značaja. Najvažnije je prepoznati simptome kako bi pacijent dobio odgovarajuću terapiju. Otežavajuća okolnost u brzom dijagnostifikovanju sepse je što ona pokazuje simptome koji su slični virusnoj infekciji.

Brzo disanje, promene mentalnog stanja kao što su konfuzija pospanost mogu biti praćeni:Groznicom,Smanjenim mokrenjem,Ubrzanim pulsom,Mučninom i povraćanjem,Prolivom .